Borówki do mięsa

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
borówki czerwone (brusznice) 1 kg
gruszki 0,5 kg
cukier 350 g
woda 1/3 szklanki
Borówki są niestety droższe od żurawin ale też od nich lepsze. Warto zrobić choćby kilka słoiczków.

Borówki opłukać, przebrać. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. W rondlu zagotować wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodać borówki. Gotować 15 minut, dodać gruszki, gotować 30 minut. Pod koniec gotowania dodać pektynę, jeśli jej używamy i dokładnie rozmieszać, rozcierając grudki. Uwaga: borówki do mięsa są z natury dość rzadkie, bo mają dużo soku. Jeśli chcemy aby miały gęstszą konsystencję musimy je bardzo długo gotować  ale wtedy tracą smak, kolor i wartości odżywcze. Dlatego lepiej jest dodać pektynę. Gorące borówki wkładać do wyparzonych słoików. Zamykać, odwrócić, pozostawić odwrócone do wystygnięcia. 

Więcej o pektynach tu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/inspiracje/cudowne-pektyny/

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.