Borówki do mięsa
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
borówki czerwone (brusznice) | 1 kg |
gruszki | 0,5 kg |
cukier | 350 g |
woda | 1/3 szklanki |
Borówki opłukać, przebrać. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. W rondlu zagotować wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodać borówki. Gotować 15 minut, dodać gruszki, gotować 30 minut. Pod koniec gotowania dodać pektynę, jeśli jej używamy i dokładnie rozmieszać, rozcierając grudki. Uwaga: borówki do mięsa są z natury dość rzadkie, bo mają dużo soku. Jeśli chcemy aby miały gęstszą konsystencję musimy je bardzo długo gotować ale wtedy tracą smak, kolor i wartości odżywcze. Dlatego lepiej jest dodać pektynę. Gorące borówki wkładać do wyparzonych słoików. Zamykać, odwrócić, pozostawić odwrócone do wystygnięcia.
Więcej o pektynach tu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/inspiracje/cudowne-pektyny/
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.