- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
borówki czerwone (brusznice) | 1 kg |
gruszki | 0,5 kg |
cukier | 350 g |
woda | 1/3 szklanki |
Borówki opłukać, przebrać. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. W rondlu zagotować wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodać borówki. Gotować 15 minut, dodać gruszki, gotować 30 minut. Pod koniec gotowania dodać pektynę, jeśli jej używamy i dokładnie rozmieszać, rozcierając grudki. Uwaga: borówki do mięsa są z natury dość rzadkie, bo mają dużo soku. Jeśli chcemy aby miały gęstszą konsystencję musimy je bardzo długo gotować ale wtedy tracą smak, kolor i wartości odżywcze. Dlatego lepiej jest dodać pektynę. Gorące borówki wkładać do wyparzonych słoików. Zamykać, odwrócić, pozostawić odwrócone do wystygnięcia.
Więcej o pektynach tu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/inspiracje/cudowne-pektyny/
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...