Bogracz
- Czas 2 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
Mięso na gulasz | 1 kg |
boczek wędzony | 150 g |
cebula | 2 |
czosnek | 4 ząbki |
papryka słodka | 4 duże |
papryka ostra | 1 |
pomidory | 4 duże |
ziemniaki | 5 dużych |
Słodka papryka wędzona w proszku | 2 łyżki |
koncentrat pomidorowy | 1 mały |
Sól, ostra papryka, cukier do smaku | |
woda |
Rozpalić ognisko. Mięso pokroić w dużą kostkę, boczek w słupki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić niezbyt drobno. Paprykę słodką oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski, ostrą zostawić w całości. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać w misce zimną wodą. Postawić trójnóg nad ogniskiem i zawiesić na nim kociołek żeliwny (lub zapalić gaz pod garnkiem). Do kociołka lub garnka włożyć boczek i wytopić tłuszcz, dodać mięso i obsmażyć je równomiernie ze wszystkich stron, dodać czosnek i cebulę, zrumienić mieszając razem z mięsem. Wlać wodę, żeby zakryła mięso, doprawić solą i wędzoną papryką, dodać strąk ostrej papryki i dusić na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W razie potrzeby dolewać wodę. Kiedy mięso jest prawie miękkie dodać ziemniaki, wlać wodę jeśli trzeba i dusić, aż ziemniaki będą półtwarde. Dodać paprykę słodką, pomidory, dusić 10 minut. Kiedy ziemniaki się ugotują dodać kilka łyżek zimnej wody, doprawić ostrą papryką w proszku, solą, zagęścić koncentratem pomidorowym i dusić jeszcze przez chwilę. Jeżeli pomidory są mało słodkie dosmaczyć bogracz cukrem. Dosolić w razie potrzeby.
Podawać z wiejskim chlebem i gęstą śmietaną.
Bogracz (bogrcs) to rodzaj kociołka do gotowania nad ogniskiem. W Polsce można kupić bogracze w sklepie węgierskim „Papryka” w Warszawie przy ulicy Zwycięzców. Bograczami nazywa się również zupy gulaszowe gotowane w garnkach nad ogniskiem. W warunkach domowych bogracz, czyli zupę gulaszową gotujemy w garnku o grubym dnie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.