- Czas 2 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
Mięso na gulasz | 1 kg |
boczek wędzony | 150 g |
cebula | 2 |
czosnek | 4 ząbki |
papryka słodka | 4 duże |
papryka ostra | 1 |
pomidory | 4 duże |
ziemniaki | 5 dużych |
Słodka papryka wędzona w proszku | 2 łyżki |
koncentrat pomidorowy | 1 mały |
Sól, ostra papryka, cukier do smaku | |
woda | |
Rozpalić ognisko. Mięso pokroić w dużą kostkę, boczek w słupki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić niezbyt drobno. Paprykę słodką oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski, ostrą zostawić w całości. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać w misce zimną wodą. Postawić trójnóg nad ogniskiem i zawiesić na nim kociołek żeliwny (lub zapalić gaz pod garnkiem). Do kociołka lub garnka włożyć boczek i wytopić tłuszcz, dodać mięso i obsmażyć je równomiernie ze wszystkich stron, dodać czosnek i cebulę, zrumienić mieszając razem z mięsem. Wlać wodę, żeby zakryła mięso, doprawić solą i wędzoną papryką, dodać strąk ostrej papryki i dusić na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W razie potrzeby dolewać wodę. Kiedy mięso jest prawie miękkie dodać ziemniaki, wlać wodę jeśli trzeba i dusić, aż ziemniaki będą półtwarde. Dodać paprykę słodką, pomidory, dusić 10 minut. Kiedy ziemniaki się ugotują dodać kilka łyżek zimnej wody, doprawić ostrą papryką w proszku, solą, zagęścić koncentratem pomidorowym i dusić jeszcze przez chwilę. Jeżeli pomidory są mało słodkie dosmaczyć bogracz cukrem. Dosolić w razie potrzeby.
Podawać z wiejskim chlebem i gęstą śmietaną.
Bogracz (bogrcs) to rodzaj kociołka do gotowania nad ogniskiem. W Polsce można kupić bogracze w sklepie węgierskim „Papryka” w Warszawie przy ulicy Zwycięzców. Bograczami nazywa się również zupy gulaszowe gotowane w garnkach nad ogniskiem. W warunkach domowych bogracz, czyli zupę gulaszową gotujemy w garnku o grubym dnie.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Podział tuszy wołowej
- 2. Ciasto na naleśniki
- 3. Kuchnia Polska oczami Mike Colameco
- 4. Hamburger a la American Home
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Pół pomidor, pół ziemniak
- 7. Otwieranie ostryg krok po kroku
- 8. Pizza Murano
- 9. Gołąbki z pęczaku i grzybów
- 10. Dżem pomarańczowy z imbirem
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...