Boczniaki pieczone z czosnkiem i ziołami

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
boczniaki 500 g
czosnek 2 główki
świeży rozmaryn lub/i tymianek kilka gałązek
oliwa
sól
pieprz cytrynowy
Doskonały dodatek do każdego mięsa, do kanapek, sałat albo jako samodzielna przekąska.

Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć grzyby tak żeby zachodziły na siebie, położyć na nich nieobrane ząbki czosnku lub przekrojone w poprzek główki, kilka gałązek świeżego (koniecznie) rozmarynu, tymianku lub obu tych ziół, skropić oliwą i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzać czy się nie przypala. Po wyjęciu z piekarnika posolić i posypać pieprzem cytrynowym.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.