Boczek i żeberka barbecue
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 2 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
żeberka z dużą ilością mięsa | 1,5 kg |
chudy boczek | 1 kg |
ostra papryka w proszku | 1 łyżka |
sos sojowy | 6 łyżek |
czarny pieprz | 1/2 łyżeczki |
miód | 3 łyżki |
domowy sos barbecue | 2 szklanki |
Uczta dla osób lubiących wieprzowinę. Powoli pieczone mięso macerowane w aromatycznym sosie dosłownie rozpływa się w ustach.
Mięso umyć, osuszyć. Wymieszać szklankę sosu barbecue z papryką, sosem sojowym, pieprzem i miodem. Nasmarować powstałym sosem mięso i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia piec 2,5 godziny w temp 140 C. Podlewać sosem spod pieczeni. Upieczone mięso zostawić na 10 minut, następnie pokroić i podawać z pozostałym sosem barbecue wymieszanym z sosem spod pieczeni.
Czas marynowania mięsa: 10 godzin
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.