Bób z parmezanem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bób | 1 kg |
mąka | 2 łyżki |
masło | 2 łyżki |
mleko lub mieszanka mleka i bulionu warzywnego | 2,5 szklanki |
gałka muszkatołowa | |
parmezan lub cheddar starty | 50 g |
liście i kwiaty szałwii do dekoracji |
Aromatyzowany szałwią sos serowy to oryginalny dodatek do bobu.
Ugotować bób do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić zostawiając nieco wody na dnie. Gdy przestygnie, obrać. Masło z mąką przesmażyć w rondlu na małym ogniu. Dodać mleko energicznie mieszając. Zagotować i gotować 5 minut, mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać starty ser i bób. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać w listkami i kwiatami szałwii.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.