- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bób | 1 kg |
mąka | 2 łyżki |
masło | 2 łyżki |
mleko lub mieszanka mleka i bulionu warzywnego | 2,5 szklanki |
gałka muszkatołowa | |
parmezan lub cheddar starty | 50 g |
liście i kwiaty szałwii do dekoracji | |
Ugotować bób do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić zostawiając nieco wody na dnie. Gdy przestygnie, obrać. Masło z mąką przesmażyć w rondlu na małym ogniu. Dodać mleko energicznie mieszając. Zagotować i gotować 5 minut, mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać starty ser i bób. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać w listkami i kwiatami szałwii.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...