Bliny ze szparagami i jajkiem w koszulce
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
szparagi zielone | 400g |
jajka ekologiczne, świeże | 4 |
masło | 40g |
sól i pieprz | |
chili zielone | 1 |
ocet | 1/2 łyżeczki do zakw |
na bliny: | |
mąka pszenna | 150g |
mąka gryczana | 150g |
drożdze | 30g |
jajka do ciasta | 2 |
masło do ciasta | 25g |
mleko | ok. 1/2 litra |
cukier | 1łyżka |
sól | 1łyżeczka |
masło klarowane do smażenia |
Rozrobić drożdże z cukrem i szklanką mleka. Przesiać do miski mąkę pszenną. Wymieszać z rozczynem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Roztopić masło. Do miski z mąką pszenną przesiać mąkę gryczaną, dodać jajka masło, sól i resztę mleka. Wyrabiać drewniana łyżką, ubijając, żeby wtłoczyć do ciasta powietrze. W razie potrzeby dodać mleka – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć małe, dość grube bliny na klarowanym maśle. Bliny smażyć z dwóch stron, raz odwracając. Trzymać w cieple.
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki i usunąć suche łuski. Ugotować na parze do miękkości. Jajka pojedynczo wybijać na talerzyk i ostrożnie wlewać do rondelka z wrzącą, zakwaszoną octem wodą. Gotować 3 minuty, wyjmować łyżką cedzakową na ciepły talerz. Chili pokroić w cieniutkie plasterki. Masło roztopić. Na blinach układać szparagi, skropić je masłem, wyłożyć jajko, ozdobić plasterkami chili. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.