- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
szparagi zielone | 400g |
jajka ekologiczne, świeże | 4 |
masło | 40g |
sól i pieprz | |
chili zielone | 1 |
ocet | 1/2 łyżeczki do zakw |
na bliny: | |
mąka pszenna | 150g |
mąka gryczana | 150g |
drożdze | 30g |
jajka do ciasta | 2 |
masło do ciasta | 25g |
mleko | ok. 1/2 litra |
cukier | 1łyżka |
sól | 1łyżeczka |
masło klarowane do smażenia | |
Rozrobić drożdże z cukrem i szklanką mleka. Przesiać do miski mąkę pszenną. Wymieszać z rozczynem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Roztopić masło. Do miski z mąką pszenną przesiać mąkę gryczaną, dodać jajka masło, sól i resztę mleka. Wyrabiać drewniana łyżką, ubijając, żeby wtłoczyć do ciasta powietrze. W razie potrzeby dodać mleka – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć małe, dość grube bliny na klarowanym maśle. Bliny smażyć z dwóch stron, raz odwracając. Trzymać w cieple.
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki i usunąć suche łuski. Ugotować na parze do miękkości. Jajka pojedynczo wybijać na talerzyk i ostrożnie wlewać do rondelka z wrzącą, zakwaszoną octem wodą. Gotować 3 minuty, wyjmować łyżką cedzakową na ciepły talerz. Chili pokroić w cieniutkie plasterki. Masło roztopić. Na blinach układać szparagi, skropić je masłem, wyłożyć jajko, ozdobić plasterkami chili. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać natychmiast.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 5. Podział tuszy wołowej
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 9. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 10. Rosół Pho
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...