Bliny z łososiem

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 200g
mąka gryczana 200g
drożdze 30 g
jajka 2
masło 30 g
mleko ok. 3/4 litra
cukier 1 łyżeczka
sól pół łyżeczki
śmietana gęsta 50o ml
łosoś wędzony 200 g
koperek 1 pęczek
szczypiorek do podania pół pęczka
Aby danie było bezglutenowe można zastąpić mąkę pszenną gryczaną. Bliny będą równie smaczne.

Rozrobić drożdże z cukrem i szklanką mleka. Przesiać do miski mąkę pszenną. Wymieszać z drożdżami, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Roztopić masło. Do miski z mąką pszenną przesiać mąkę gryczaną, dodać 2 żółtka, masło, sól, pianę z białek i resztę mleka. Wyrabiać drewnianą łyżką, ubijając aby wtłoczyć do ciasta powietrze. W razie potrzeby dodać mleka – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć małe, dość grube bliny na klarowanym maśle (można też użyć zwykłego masła, ale trzeba uważać, żeby się nie przypaliło). Bliny smażyć z dwóch stron, raz odwracając. Trzymać w cieple. Podawać z łososiem i koperkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.