- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 200g |
mąka gryczana | 200g |
drożdze | 30 g |
jajka | 2 |
masło | 30 g |
mleko | ok. 3/4 litra |
cukier | 1 łyżeczka |
sól | pół łyżeczki |
śmietana gęsta | 50o ml |
łosoś wędzony | 200 g |
koperek | 1 pęczek |
szczypiorek do podania | pół pęczka |
Rozrobić drożdże z cukrem i szklanką mleka. Przesiać do miski mąkę pszenną. Wymieszać z drożdżami, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Roztopić masło. Do miski z mąką pszenną przesiać mąkę gryczaną, dodać 2 żółtka, masło, sól, pianę z białek i resztę mleka. Wyrabiać drewnianą łyżką, ubijając aby wtłoczyć do ciasta powietrze. W razie potrzeby dodać mleka – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć małe, dość grube bliny na klarowanym maśle (można też użyć zwykłego masła, ale trzeba uważać, żeby się nie przypaliło). Bliny smażyć z dwóch stron, raz odwracając. Trzymać w cieple. Podawać z łososiem i koperkiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...