Bliny z kawiorem
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 200 g |
mąka gryczana | 200g |
drożdze | 30g |
jajka | 2 |
masło | 30g |
mleko | ok. 3/4 litra |
cukier | 1 łyżeczka |
sól | 1/2 łyżeczki |
masło klarowane do smażenia | |
śmietana 22% | 500ml |
kawior | 3 słoiczki |
Gryczane bliny można podawać z kawiorem, łososiem czy śledziem ale także na słodko z konfiturami.
Rozrobić drożdże z cukrem i szklanką mleka. Przesiać do miski mąkę pszenną. Wymieszać z drożdżami, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Roztopić masło. Do miski z mąką pszenną przesiać mąkę gryczaną, dodać 2 żółtka, masło, sól, pianę z białek i resztę mleka. Wyrabiać drewniana łyżką, ubijając aby wtłoczyć do ciasta powietrze. W razie potrzeby dodać mleka – cisto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć małe, dość grube bliny na klarowanym maśle (można też użyć zwykłego masła, ale trzeba uważać, żeby się nie przypaliło). Bliny smażyć z dwóch stron, raz odwracając. Trzymać w cieple. Podawać ze śmietaną i kawiorem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.