- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 200 g |
mąka gryczana | 200g |
drożdze | 30g |
jajka | 2 |
masło | 30g |
mleko | ok. 3/4 litra |
cukier | 1 łyżeczka |
sól | 1/2 łyżeczki |
masło klarowane do smażenia | |
śmietana 22% | 500ml |
kawior | 3 słoiczki |
Rozrobić drożdże z cukrem i szklanką mleka. Przesiać do miski mąkę pszenną. Wymieszać z drożdżami, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Roztopić masło. Do miski z mąką pszenną przesiać mąkę gryczaną, dodać 2 żółtka, masło, sól, pianę z białek i resztę mleka. Wyrabiać drewniana łyżką, ubijając aby wtłoczyć do ciasta powietrze. W razie potrzeby dodać mleka – cisto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć małe, dość grube bliny na klarowanym maśle (można też użyć zwykłego masła, ale trzeba uważać, żeby się nie przypaliło). Bliny smażyć z dwóch stron, raz odwracając. Trzymać w cieple. Podawać ze śmietaną i kawiorem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...