Bliny gryczane z łososiem, koperkiem i serkiem kremowym na rukoli
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
łosoś wędzony „Pan Łosoś” Suempol | 2 opakowania |
serek śmietankowy kremowy | |
koperek | |
cytryna | |
sałata rukola | |
mąka pszenna | 50 gram |
mąka gryczana | 125 gram |
roztopione masło | 50 gram |
mleko ciepłe | 1 szklanka |
drożdże instant | 4 gramy |
sól | pół łyżeczki |
cukier | pół łyżeczki |
1 żółtko |
Bliny gryczane to tradycyjne, świąteczne danie na Ukrainie. Przepis na bliny, został zgłoszony przez panią Aleksandrę Kowalczyk do konkursu Smaków Życia i firmy Suempol pt. "Nowa odsłona Pana Łososia".
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Wlać mleko, dodać żółtko i mleko, wyrabiać łyżką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Na patelni teflonowej lekko posmarowanej olejem smażyć małe okrągłe placuszki na złoty kolor z obu stron. Na talerzu rozsypać rukolę, ułożyć bliny, nałożyć serek i łososia. Całość posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny.
Zapraszmy na stronę sponsora nagród w konkursie "Nowaodsłona Pana Łososia": http://suempol.pl/50g/
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.