Biały chłodnik z Podlasia
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
śmietana | 1 szklanka |
kwaśne mleko | 1 szklanka |
szczypiorek | 1/2 pęczka |
długi ogórek | 1 |
koperek | 1/2 pęczka |
czosnek | 1 ząbek |
sól |
Znakomita alternatywa dla chłodnika z botwinki. Idealny na upały.
Ogórek umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek opłukać i osuszyć. Pokroić. Czosnek wycisnąć przez praskę. Wymieszać schłodzone mleko ze śmietaną z lodówki i warzywami. Doprawić. Podawać z młodymi ziemniakami.
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.