Biała ryba w sosie ziołowym
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z białej ryby bez ości i skóry | 600 g |
brokuł | 1 |
młode małe ziemniaki | 1 kg |
masło | 3 łyżki |
mąka pszenna | 3 łyżki |
mleko 2% | ok. pół litra |
ulubione zioła (koperek, natka) | hojna garść |
skórka z cyrtyny | |
listek laurowy | 1 |
sok z 2 cytryn | |
sól i pieprz do smaku |
Młode ziemniaki i gotowane na parze brokuły znakomicie uzupełniają smak tej ryby.
Ziemniaki oskrobać, ugotowacw osolonym wrzątku. Brokuły i filety ryby ugotować na parze (ok 20 minut). Rozpuscić maslo w rondelku, dodać mąkę, usmażyć jasną zasmażkę. Zdjąc z ognia i wlać mleko energicznie mieszając rózgą. Dodać skórkę z cyrtyny, liśc laurowy, sól i biały pieprz i gotować 10 minut, mieszając na małym ogniu. Wyjać skórkę i listek. Dodać sok z cyrtyny i posiekane zioła. Doprawić do smaku. Podawać rybę polaną sosem
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.