- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z białej ryby bez ości i skóry | 600 g |
brokuł | 1 |
młode małe ziemniaki | 1 kg |
masło | 3 łyżki |
mąka pszenna | 3 łyżki |
mleko 2% | ok. pół litra |
ulubione zioła (koperek, natka) | hojna garść |
skórka z cyrtyny | |
listek laurowy | 1 |
sok z 2 cytryn | |
sól i pieprz do smaku | |
Ziemniaki oskrobać, ugotowacw osolonym wrzątku. Brokuły i filety ryby ugotować na parze (ok 20 minut). Rozpuscić maslo w rondelku, dodać mąkę, usmażyć jasną zasmażkę. Zdjąc z ognia i wlać mleko energicznie mieszając rózgą. Dodać skórkę z cyrtyny, liśc laurowy, sól i biały pieprz i gotować 10 minut, mieszając na małym ogniu. Wyjać skórkę i listek. Dodać sok z cyrtyny i posiekane zioła. Doprawić do smaku. Podawać rybę polaną sosem
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...