Biała ryba na zielonej soczewicy
- Czas
- Trudność
- Porcja dla
filety z białej ryby | 800 gram |
limonka | |
oliwa z oliwek | 4 łyżki |
cebula | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
żółta pasta curry | 1 łyżka |
sok pomarańczowy | 3 łyżki |
przecier pomidorowy | 1 łyżka |
zielona soczewica | 500 gram |
natka pietruszki | 1 łyżka |
sól, pieprz | |
sok z cytryny |
Przepis na pyszne, zdrowe i lekkie danie. Mięso białej ryby idealnie komponuje się ze smakiem soczewicy ugotowanej al dente.
Zetrzeć skórkę z limonki. Zagotować osoloną wodę. Wrzucić soczewice i gotować do momentu aż lekko zmięknie ale wciąż będzie dość twarda (około 15 minut). Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pastę curry, przecier pomidorowy, sok pomarańczowy, sok z limonki, skórę startą z limonki, wymieszać i wsypać soczewice. Podlać wodą i podsmażać do momentu aż soczewica osiągnie pożądaną przez nas twardość. Przed podaniem dodać natkę pietruszki. Rybę usmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Soczewice użyć na talerzu, na wierzch położyć rybę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.