Biała ryba na zielonej soczewicy

  • Czas
  • Trudność
  • Porcja dla
filety z białej ryby 800 gram
limonka
oliwa z oliwek 4 łyżki
cebula 1
czosnek 3 ząbki
żółta pasta curry 1 łyżka
sok pomarańczowy 3 łyżki
przecier pomidorowy 1 łyżka
zielona soczewica 500 gram
natka pietruszki 1 łyżka
sól, pieprz
sok z cytryny
Przepis na pyszne, zdrowe i lekkie danie. Mięso białej ryby idealnie komponuje się ze smakiem soczewicy ugotowanej al dente.

Zetrzeć skórkę z limonki. Zagotować osoloną wodę. Wrzucić soczewice i gotować do momentu aż lekko zmięknie ale wciąż będzie dość twarda (około 15 minut). Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pastę curry, przecier pomidorowy, sok pomarańczowy, sok z limonki, skórę startą z limonki, wymieszać i wsypać soczewice. Podlać wodą i podsmażać do momentu aż soczewica osiągnie pożądaną przez nas twardość. Przed podaniem dodać natkę pietruszki. Rybę usmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Soczewice użyć na talerzu, na wierzch położyć rybę.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.