- Czas
- Trudność
- Porcja dla
filety z białej ryby | 800 gram |
limonka | |
oliwa z oliwek | 4 łyżki |
cebula | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
żółta pasta curry | 1 łyżka |
sok pomarańczowy | 3 łyżki |
przecier pomidorowy | 1 łyżka |
zielona soczewica | 500 gram |
natka pietruszki | 1 łyżka |
sól, pieprz | |
sok z cytryny | |
Zetrzeć skórkę z limonki. Zagotować osoloną wodę. Wrzucić soczewice i gotować do momentu aż lekko zmięknie ale wciąż będzie dość twarda (około 15 minut). Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pastę curry, przecier pomidorowy, sok pomarańczowy, sok z limonki, skórę startą z limonki, wymieszać i wsypać soczewice. Podlać wodą i podsmażać do momentu aż soczewica osiągnie pożądaną przez nas twardość. Przed podaniem dodać natkę pietruszki. Rybę usmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Soczewice użyć na talerzu, na wierzch położyć rybę.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...