Bezglutenowe ciasto orzechowe
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
białka jajek | 6-7 |
cukier | 3/4 szklanki |
cynamon | 1 łyżeczka |
miód płynny | 3 łyżki |
marcepan | 200 g |
orzechy włoskie lub laskowe mielone | 2 szklanki |
masło do formy |
Jeśli zostanie nam dużo białek (po pieczeniu drożdżowego lub kruchego) możemy wykorzystać je do tego wspaniałego, łatwego ciasta.
Ubić białka na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier, cały czas ubijając. Dodać orzechy, cynamon, starty na tarce marcepan i miód. Dokładnie wymieszać. Wlać masę na posmarowaną masłem niską blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30-35 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.