Beza z pomarańczą i bakaliami

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
białka jajek 1 szklanka
cukier puder 300 g
pomarańcze 1 kg
orzechy laskowe lub włoskie 200g
serek mascarpone 500 g
kandyzowane żurawiny 300 g
cynamon do oprószenia
Połączenie bezy z serkiem mascarpone sprawdza się zawsze. Dodatki to rzecz gustu.

Ubić białka dosypując cukier, aż masa będzie sztywna. Uformować na blasze wyłożonej pergaminem krążki. Piec bezy w temp 140 st. C około 50 min. W tym czasie odfiletować pomarańcze. Zmiksować mascarpone, pokroić orzechy. Gotowe, ostudzone bezy dekorować serkiem mascarpone, cząstkami pomarańczy, orzechami i żurawinami. Oprószyć cynamonem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.