Beza z pomarańczą i bakaliami
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
białka jajek | 1 szklanka |
cukier puder | 300 g |
pomarańcze | 1 kg |
orzechy laskowe lub włoskie | 200g |
serek mascarpone | 500 g |
kandyzowane żurawiny | 300 g |
cynamon | do oprószenia |
Połączenie bezy z serkiem mascarpone sprawdza się zawsze. Dodatki to rzecz gustu.
Ubić białka dosypując cukier, aż masa będzie sztywna. Uformować na blasze wyłożonej pergaminem krążki. Piec bezy w temp 140 st. C około 50 min. W tym czasie odfiletować pomarańcze. Zmiksować mascarpone, pokroić orzechy. Gotowe, ostudzone bezy dekorować serkiem mascarpone, cząstkami pomarańczy, orzechami i żurawinami. Oprószyć cynamonem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.