- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
białka jajek | 1 szklanka |
cukier puder | 300 g |
pomarańcze | 1 kg |
orzechy laskowe lub włoskie | 200g |
serek mascarpone | 500 g |
kandyzowane żurawiny | 300 g |
cynamon | do oprószenia |
Ubić białka dosypując cukier, aż masa będzie sztywna. Uformować na blasze wyłożonej pergaminem krążki. Piec bezy w temp 140 st. C około 50 min. W tym czasie odfiletować pomarańcze. Zmiksować mascarpone, pokroić orzechy. Gotowe, ostudzone bezy dekorować serkiem mascarpone, cząstkami pomarańczy, orzechami i żurawinami. Oprószyć cynamonem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...