Ubić białka dosypując cukier, aż masa będzie sztywna. Z połowy ilości masy bezowej uformować na blasze wyłożonej pergaminem małe krążki, z drugiej połowy wycisnąć przy pomocy rękawa cukierniczego małe obręcze. Piec bezy w temp 140 st. C około 50 min. W tym czasie przygotować krem pistacjowy: mascarpone wymieszać z cukrem, brandy i spirytusem. Dodać drobno posiekane pistacje oraz szczyptę soli dla złamania smaku.
Na upieczonych, wystudzonych krążkach bezowych układać krem, przycisnąć obrączką bezową, udekorować pistacjami oprószyć cukrem pudrem.
Beza pistacjowa
- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
beza: | |
białka jaj kurzych | 1 szklanka |
cukier puder | 300 g |
krem pistacjowy: | |
mascarpone | 750 g |
spirytus | 100 ml |
pistacje | 150 g |
brandy | 200 ml |
pistacje do dekoracji | 25 g |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.