Beza pistacjowa

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
beza:
białka jaj kurzych 1 szklanka
cukier puder 300 g
krem pistacjowy:
mascarpone 750 g
spirytus 100 ml
pistacje 150 g
brandy 200 ml
pistacje do dekoracji 25 g

Ubić białka dosypując cukier, aż masa będzie sztywna. Z połowy ilości masy bezowej uformować na blasze wyłożonej pergaminem małe krążki, z drugiej połowy wycisnąć przy pomocy rękawa cukierniczego małe obręcze. Piec bezy w temp 140 st. C około 50 min. W tym czasie przygotować krem pistacjowy: mascarpone wymieszać z cukrem, brandy i spirytusem. Dodać drobno posiekane pistacje oraz szczyptę soli dla złamania smaku.

Na upieczonych, wystudzonych krążkach bezowych układać krem, przycisnąć obrączką bezową, udekorować pistacjami oprószyć cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.