- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka z cieciorki | 1 szklanka |
cukier puder | 3/4 szklanki |
masło klarowane lub zwykłe | pół szklanki |
kardamon | 1/2 łyżeczki |
orzechy lub migdaly | 3 łyżki siekanych |
Rozpuścić masło w głębokiej patelni lub rondlu o grubym dnie. Wsypać mąkę z cieciorki. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż mąka stanie się złocista i zacznie mocno pachnieć. Potrwa to ok. 15-20 minut. Uwaga: trzeba bardzo uważać aby nie przypalić cieciorki, nie można jej zostawiać bez dozoru bo spodnia warstwa szybko się spali, a spalona (brązowa) nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Zdjąć garnek z ognia i wmieszać cukier puder, starannie mieszając i rozcierając grudki. Dodać uprażone i posiekane orzechy. Gdy lekko przestygnie, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odstawić do ostygnięcia. Można gotowe kulki posypać sezamem lub wiórkami kokosowymi. Do środka można dodać sezam w ziarnach (będzie chrupało) lub tahinę (pół łyżki), która nada besan ladoo sezamowy aromat ale bez chrupania.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...