- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
polędwica wołowa (najlepiej dojrzewająca) | 600 g |
olej do smażenia | 2 łyżki |
oliwa rozmarynowa | 2 łyżki |
masło | 80 g |
sól | 1 łyżeczka |
czosnek | 2 ząbki |
rozmaryn | 5 gałązek |
Porto słodkie | 100 ml |
Do przygotowania potrzebna będzie patelnia z metalową lub odczepianą rączką i bawełniany sznurek.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do naczynka z miękkim masłem. Oskubać jedną gałązkę rozmarynu i posiekać. Zmiksować masło z solą, posiekanym rozmarynem i czosnkiem. Zawinąć w folię nadając kształt rulonika i wstawić do lodówki.
Polędwicę umyć, osuszyć pokroić na 4 kotlety. Każdy obwiązać „w pasie” sznurkiem, żeby zachował zwartą formę. Posmarować kotlety oliwą rozmarynową, zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć kotlety z wszystkich stron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na 3-7 minut, w zależności od tego jak bardzo kotlety mają być wysmażone.
Przełożyć kotlety na ciepłe talerze. Zdjąć sznurek. Na każdym kawałku mięsa położyć kawałek zimnego masła. W tym czasie na patelnię, na której były kotlety, wlać porto, zeskrobać drewnianą łyżką resztki ze smażenia i zagotować z porto. Szybko odparować do gęstej konsystencji. Powstałym sosem skropić kotlety. Ozdobić na talerzu gałązkami rozmarynu. Podawać z frytkami, sałatą i kieliszkiem czerwonego wina.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...