Bawarskie knedle z sosem grzybowym
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
knedle: | |
czerstwe bułki | 2 |
jajka | 2 |
cebula | 1 mała |
masło | 1 łyżka |
mleko | 1/2 szklanki |
bułka tarta | 1/3 szklanki |
posiekana natka pietruszki | 3 łyżki |
sól |
gałka muszkatołowa | |
Sos: | |
świeże prawdziwki | 500 g |
masło do sosu | 50 g |
cebula do sosu | 1 |
wino białe wytrawne | 100 ml |
kremówka | 300 ml |
natka pietruszki | 5 łyżek |
sól i biały pieprz |
Prosty i bardzo smaczny pomysł dla lubiących smak najlepszych grzybów.
Czerstwe bułki pokroić w malutką kostkę. Zalać wrzącym mlekiem. Cebulę poszatkować. Zeszklić na maśle. Dodać do bułek cebulę, jajka, przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić na gładką masę. Odstawić pod przykryciem. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule do sosu pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle cebulę, dodać prawdziwki i podsmażyć. Dolać śmietankę i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę. Wymieszać. Z masy na knedle uformować 8 kul. W szerokim garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić knedle, przykryć i zagotować. Odkryć i gotować ok. 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z sosem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.