Bawarskie knedle z sosem grzybowym

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
knedle:
czerstwe bułki 2
jajka 2
cebula 1 mała
masło 1 łyżka
mleko 1/2 szklanki
bułka tarta 1/3 szklanki
posiekana natka pietruszki 3 łyżki
sól
gałka muszkatołowa
Sos:
świeże prawdziwki 500 g
masło do sosu 50 g
cebula do sosu 1
wino białe wytrawne 100 ml
kremówka 300 ml
natka pietruszki 5 łyżek
sól i biały pieprz
Prosty i bardzo smaczny pomysł dla lubiących smak najlepszych grzybów.

Czerstwe bułki pokroić w malutką kostkę. Zalać wrzącym mlekiem. Cebulę poszatkować. Zeszklić na maśle. Dodać do bułek cebulę, jajka, przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić na gładką masę. Odstawić pod przykryciem. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule do sosu pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle cebulę, dodać prawdziwki i podsmażyć. Dolać śmietankę i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę. Wymieszać. Z masy na knedle uformować 8 kul. W szerokim garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić knedle, przykryć i zagotować. Odkryć i gotować ok. 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.