- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
knedle: | |
czerstwe bułki | 2 |
jajka | 2 |
cebula | 1 mała |
masło | 1 łyżka |
mleko | 1/2 szklanki |
bułka tarta | 1/3 szklanki |
posiekana natka pietruszki | 3 łyżki |
sól |
gałka muszkatołowa | |
Sos: | |
świeże prawdziwki | 500 g |
masło do sosu | 50 g |
cebula do sosu | 1 |
wino białe wytrawne | 100 ml |
kremówka | 300 ml |
natka pietruszki | 5 łyżek |
sól i biały pieprz | |
Czerstwe bułki pokroić w malutką kostkę. Zalać wrzącym mlekiem. Cebulę poszatkować. Zeszklić na maśle. Dodać do bułek cebulę, jajka, przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić na gładką masę. Odstawić pod przykryciem. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule do sosu pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle cebulę, dodać prawdziwki i podsmażyć. Dolać śmietankę i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę. Wymieszać. Z masy na knedle uformować 8 kul. W szerokim garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić knedle, przykryć i zagotować. Odkryć i gotować ok. 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z sosem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...