Bawarski rosół z kluskami z kaszy manny

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 2
roztopione masło 1/4 szklanki
kasza manna 1 szklanka
gałka muszkatołowa 1 szczypta
sól 1 szczypta
świeżo zmielony pieprz
domowy rosół
szczypiorek

Przygotować rosół (np. według tego przepisu). 

Jajka rozkłócić. Dodać roztopione masło, kaszę manną. Całość doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.  Całość dobrze wymieszać i pozostawić na 10 minut.

Zagotować wodę. Przy pomocy dwóch łyżeczek, tworzyć z ciasta owalne kluski i wykładać je do wrzątku. Gotować przez 10-15 minut aż kluski wypłyną na powierzchnię. Kluski powinny być miękkie ale nie rozgotowane. 

Rosół podawać z kluskami i posiekanym szczypiorkiem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.