1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.
2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.
3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.
4. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.
Bavette z owocami morza zapiekane w folii
- Czas 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
Bavette Barilla | 400 gramów |
kalmary | 200 gramów |
krewetki | 100 gramów |
małże oczyszczone | 200 gramów |
przecier pomidorowy | 125 ml |
posiekana pietruszka | 1 łyżka |
oliwa z oliwek extra virgin | 4 łyżki |
ząbek czosnku | 1 |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.