Barszcz zabielany z jajkiem

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
buraki 1 kg
czosnek 4 ząbki
grzyby suszone 2
wywar warzywny 3 litry
winne jabłko 1
zakwas z buraków do smaku, ok. pół sz
śmietanka słodka 1 szklanka
jajka 4
Zabielany barszcz można podać z jajkiem na twardo lub z fasolą. Jeśli do zabielenie użyjesz słodkiej śmietanki zupa będzie miała łagodniejszy smak.

Obrane, starte na tarce buraki, grzybki zalać zimną wodą (lub wywarem) i gotować na średnim ogniu pół godziny. Przecedzić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać zakwas (http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/zakwas-z-burakow  oraz przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłko pokrojone na ćwiartki, sól, pieprz. Nie gotować! Dodać śmietankę. Ogrzewać jeszcze 10-15 minut. Ugotować jajka na twardo. Obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Podawać barszcz z jajkami. Zamiast jajek można dodać do barszczu ugotowaną oddzielnie fasolę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.