- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 1 kg |
czosnek | 4 ząbki |
grzyby suszone | 2 |
wywar warzywny | 3 litry |
winne jabłko | 1 |
zakwas z buraków | do smaku, ok. pół sz |
śmietanka słodka | 1 szklanka |
jajka | 4 |
Obrane, starte na tarce buraki, grzybki zalać zimną wodą (lub wywarem) i gotować na średnim ogniu pół godziny. Przecedzić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać zakwas (http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/zakwas-z-burakow oraz przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłko pokrojone na ćwiartki, sól, pieprz. Nie gotować! Dodać śmietankę. Ogrzewać jeszcze 10-15 minut. Ugotować jajka na twardo. Obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Podawać barszcz z jajkami. Zamiast jajek można dodać do barszczu ugotowaną oddzielnie fasolę.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...