Barszcz ukraiński
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mięso wołowe rosołowe | 200 g |
ziemniak | 6 |
marchewka | 3 |
pietruszka | 2 |
seler | 1 kawałek |
por | 1 |
kapusta | 1/4 małej główki |
suszone prawdziwki | 3-4 |
burak | 5-6 |
domowy przecier pomidorowy | 4 łyżki |
czosnek | 4 ząbki |
sok z cytryny | 2 łyżki |
kwas z buraków | 4-8 łyżek |
biała fasola | 200 g |
jajko | 4 |
śmietanka kremówka 30% | 200 ml |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | kilka ziaren |
koperek |
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć. Mięso i grzyby zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym. Oczyścić warzywa. Marchewki, pietruszki i buraki pokroić w słupki, półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach (zupa ładniej wygląda, bo jest bardziej klarowna, jeśli pokroimy, ale szybciej jest zetrzeć na tarce). Dodać warzywa do zupy. Pora pokroić w talarki. Dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować 10 minut. Wyjąć mięso, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Dodać fasolkę. Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. Dolać śmietankę. Dodać posiekany koperek. Podawać z połówką jajka na twardo.
Uwaga:
Zupa smakuje lepiej następnego dnia. Zamiast śmietanki można użyć śmietany 22%, ale wtedy smak będzie ostrzejszy. Do zupy można też dodać obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Wersja wegetariańska bez mięsa smakuje równie wspaniale.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.