Barszcz ukraiński z soku z buraków i pomidorów
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
buraki ekologiczne | 1 kilogram |
pomidory dojrzałe na słońcu | 1 kilogram |
żeberka wędzone naturalnie | pół kilo |
marchewka | 2 |
seler | pół małego |
pietruszka | 2 |
por | 1 |
cebula | 1 |
ziele angielskie | 4 kulki |
listek laurowy | 4 |
woda | 1,5 litra |
sól i pieprz do smaku | |
kwiat kopru | 2 duże gałązki |
czosnek | 3 ząbki |
młode, kwaśne jabłka | 3 |
lubczyk świeży | kilka dużych gałązek |
sól, pieprz i cukier do smaku | |
ocet jabłkowy | 1 łyżeczka |
Ten barszcz, choć ma postać aksamitnego kremu jest kwintesencją smaku barszczu ukraińskiego!
Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Cebulę opalić nad ogniem aż skórka sczernieje. Z pora oderwać ciemne liście, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Zalać warzywa wodą, dodać żeberka wędzone, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować wywar na małym ogniu przez 1,5 godziny. Obrać buraki, umyć i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Wycisnąć sok z umytych pomidorów. Przecedzić wywar, wlać sok z buraków i pomidorów, łyżeczkę octu jabłkowego, dodać kwiaty kopru, wyciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk i pokrojone ćwiartki jabłka. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podgrzewać nie gotując przez kilka minut. Podawać z żytnim chlebem na zakwasie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.