Barszcz grzybowy
- Czas 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 500 g |
pęczek włoszczyzny | 1 |
ząbki czosnku | 2 |
kilka ziarenek czarnego pieprzu |
suszone borowiki | 10 g |
cebula | 1 |
listek laurowy | 1 |
sól |
Barszcz dosmaczony wywarem z grzybów to świąteczna, luksusowa wersja tej zupy.
Zalać grzyby zimna wodą i odstawić do namoczenia na parę godzin. Dokładnie umyć buraki i upiec w folii aluminiowej do miękkości. Przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotować wywar z włoszczyzny i cebuli, doprawić solą, pieprzem i listkiem laurowym. Dodać do bulionu starte buraki i posiekany czosnek. Dolać wodę z moczenia grzybów i pokrojone w paski borowiki. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut, odcedzić i doprawić.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.