Barszcz biały wielkanocny

  • Czas 2 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wywar mięsny 1 l
wędzone żeberka 200 g
śmietanka 30% 1 szklanka
pszenny zakwas 2 szklanki
czosnek 4 ząbki
biała kiełbasa 4-6 kawałków
cebula 1
boczek wędzony 200 g
jajka 4-6
majeranek garść
chrzan 1 duża łyżka
sól i pieprz do smaku
Oto barszcz biały wielkanocny dla opornych. Przepis Magdy Gessler z filmikiem, dla tych, którzy jeszcze nigdy nie gotowali tej świątecznej zupy.

Wywar mięsny gotować przez godzinę z wędzonymi żeberkami. Ugotować jajka na twardo. Do wywaru dodać zakwas i czosnek i gotować kolejną godzinę. Wlać do śmietanki kilka łyżek wrzącej zupy, zamieszać i wlać do zupy. Doprawić chrzanem. Cebule i boczek pokroić w kosteczkę. Do barszczu włożyć białą kiełbasę i gotować 10 minut. Wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać boczek, dorzucić cebulę i podsmażyć na złoto. Pod koniec dodać majeranek. Cebulę z boczkiem dodać do zupy. Odstawić do następnego dnia. Podawać z dodatkiem kiełbasy i jajka na twardo.



 

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.