Bananowe brownie z figami i espresso
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 175 gram |
masło w temperaturze pokojowej | 150 gram |
cukier Muscovado | 120 gram |
biały cukier | 100 gram |
jajka | 5 |
ekstrakt z wanilii | 1 łyżeczka |
gorzka czekolada | 200 gram |
kawa espresso | 2 łyżeczki |
bardzo dojrzałe banany | 2 |
figi suszone | sztuk |
Brownie to proste ciasto, które zawsze wychodzi. Jego sekret tkwi w tym, że z założenia ten wypiek to zakalec. Tym razem w wersji z bananami i nutą kawy.
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej uważając, żeby nie przegrzać czekolady. Figi posiekać.
Masło ubić z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem. Dodać ekstrakt waniliowy, kawę, rozgniecionego banana i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, mąkę i posiekane figi. Przełożyć do formy do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut. Z wierzchu przyozdobić orzechami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.