- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 175 gram |
masło w temperaturze pokojowej | 150 gram |
cukier Muscovado | 120 gram |
biały cukier | 100 gram |
jajka | 5 |
ekstrakt z wanilii | 1 łyżeczka |
gorzka czekolada | 200 gram |
kawa espresso | 2 łyżeczki |
bardzo dojrzałe banany | 2 |
figi suszone | sztuk |
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej uważając, żeby nie przegrzać czekolady. Figi posiekać.
Masło ubić z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem. Dodać ekstrakt waniliowy, kawę, rozgniecionego banana i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, mąkę i posiekane figi. Przełożyć do formy do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut. Z wierzchu przyozdobić orzechami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...