Baleron w glazurze pomarańczowej

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
baleron 6 kg
sok pomarańczowy
woda
czosnek 8 ząbków
cebula 2 sztuki
liście laurowe 4-5 sztuk
goździki
brązowy cukier 120 gram
pomarańcze: skórka z trzech, sok z dwóch 3 sztuki
miód 3 łyżki
marmolada pomarańczowa 3 czubate łyżki
musztarda pełnoziarnista 3 łyżki
Pyszny baleron, który nadaje się zarówno do jedzenia na ciepło, jak i na wędlinę.

Cebulę obrać i posiekać. Baleron umieść na dużym, głębokim garnku i zalać wodą tak aby cały był przykryty płynem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia, wyjąć mięso i odsączyć. Ponownie włożyć baleron do pustego garnka, zalać go do połowy sokiem z pomarańczy, a resztę uzupełnić wodą. Wcisnąć ząbki czosnku, dodać posiekaną cebulę i liście laurowe. Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3 godziny. W razie potrzeby dolewać do garnka gorącej wody.

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Wyjść baleron z garnka i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Usunąć z baleronu skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu. Ostrym nożem naciąć tłuszcz w kratę i w każdej kratce umieścić goździk (patrz zdjęcie).  

Wszystkie składniki glazury tj. brązowy cukier, skórkę z trzech pomarańczy, sok z dwóch pomarańczy, miód, marmoladę pomarańczową i musztardę pełnoziarnistą umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Łyżką rozprowadzić marynatę na baleronie. Piec baleron przez 45 minut, często podlewając go spływającą glazurą. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut aby mięso odpoczęło. Kroić na grube plastry. Baleron można też podawać na zimno jako wędlinę. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.