Baleron w glazurze pomarańczowej
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
baleron | 6 kg |
sok pomarańczowy | |
woda | |
czosnek | 8 ząbków |
cebula | 2 sztuki |
liście laurowe | 4-5 sztuk |
goździki | |
brązowy cukier | 120 gram |
pomarańcze: skórka z trzech, sok z dwóch | 3 sztuki |
miód | 3 łyżki |
marmolada pomarańczowa | 3 czubate łyżki |
musztarda pełnoziarnista | 3 łyżki |
Cebulę obrać i posiekać. Baleron umieść na dużym, głębokim garnku i zalać wodą tak aby cały był przykryty płynem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia, wyjąć mięso i odsączyć. Ponownie włożyć baleron do pustego garnka, zalać go do połowy sokiem z pomarańczy, a resztę uzupełnić wodą. Wcisnąć ząbki czosnku, dodać posiekaną cebulę i liście laurowe. Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3 godziny. W razie potrzeby dolewać do garnka gorącej wody.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Wyjść baleron z garnka i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Usunąć z baleronu skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu. Ostrym nożem naciąć tłuszcz w kratę i w każdej kratce umieścić goździk (patrz zdjęcie).
Wszystkie składniki glazury tj. brązowy cukier, skórkę z trzech pomarańczy, sok z dwóch pomarańczy, miód, marmoladę pomarańczową i musztardę pełnoziarnistą umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Łyżką rozprowadzić marynatę na baleronie. Piec baleron przez 45 minut, często podlewając go spływającą glazurą. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut aby mięso odpoczęło. Kroić na grube plastry. Baleron można też podawać na zimno jako wędlinę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.