- Czas przygotowania 40 min.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
baleron | 6 kg |
sok pomarańczowy | |
woda | |
czosnek | 8 ząbków |
cebula | 2 sztuki |
liście laurowe | 4-5 sztuk |
goździki | |
brązowy cukier | 120 gram |
pomarańcze: skórka z trzech, sok z dwóch | 3 sztuki |
miód | 3 łyżki |
marmolada pomarańczowa | 3 czubate łyżki |
musztarda pełnoziarnista | 3 łyżki |
Cebulę obrać i posiekać. Baleron umieść na dużym, głębokim garnku i zalać wodą tak aby cały był przykryty płynem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia, wyjąć mięso i odsączyć. Ponownie włożyć baleron do pustego garnka, zalać go do połowy sokiem z pomarańczy, a resztę uzupełnić wodą. Wcisnąć ząbki czosnku, dodać posiekaną cebulę i liście laurowe. Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3 godziny. W razie potrzeby dolewać do garnka gorącej wody.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Wyjść baleron z garnka i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Usunąć z baleronu skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu. Ostrym nożem naciąć tłuszcz w kratę i w każdej kratce umieścić goździk (patrz zdjęcie).
Wszystkie składniki glazury tj. brązowy cukier, skórkę z trzech pomarańczy, sok z dwóch pomarańczy, miód, marmoladę pomarańczową i musztardę pełnoziarnistą umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Łyżką rozprowadzić marynatę na baleronie. Piec baleron przez 45 minut, często podlewając go spływającą glazurą. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut aby mięso odpoczęło. Kroić na grube plastry. Baleron można też podawać na zimno jako wędlinę.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...