Przekroić bakłażany wzdłuż, wydrążyć środek zostawiając 1 - 1,5 cm brzeg. Wykrojony bakłążan pokroić w kosteczkę, poddusić na oliwie z pokrojoną cebulką. Pomidory obrać ze skóry, wypestkować, miąższ pokroić w kostkę, tak samo pokroić mozarelę a oliwki pokroić w plasreki. Wymieszać (na patelni) bakłazan z cebulką, pomidory, oliwki i mozarellę, delikatnie posolić. Wypełnić nadzieniem bakłażany, posypać pietruszką oraz startym parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 200ºC na około pól godziny.
- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany | 2 |
mozarella | 1 |
cebulka | 1 |
pomidory | 2 |
oliwki | garść |
parmezan | 24 łyżki |
oliwa z oliwek | 3 łyżki |
sól | do smaku |
zielona pietruszka koperek | 24 łyżki |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...