Bakłażany z grilla po włosku

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
oliwa extra vergine 50 ml
ocet balsamiczny 100ml
bakłażany 500 g
papryczka chili czerwona 1
czosnek 2 ząbki
natka do podania
sól
szczypiorek do dekoracji
dymka do podania
sezam do posypania
Ta tradycyjna włoska przekąska świetnie sprawdza się na przyjęciach w ogrodzie.

Wymieszać posiekane chili, zmiażdżony czosnek, ocet, oliwę i ćwierć łyżeczki soli. Pokroić bakłażany na plastry i upiec na grillu lub w piekarniku (200 C, ok. 20 minut). Upieczone, gorące plastry bakłażana wymieszać z sosem. Odstawić na 5 minut, aby nasiąkły. Posypać dymką i sezamem przed podaniem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.