Bakłażany z grilla po włosku
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
oliwa extra vergine | 50 ml |
ocet balsamiczny | 100ml |
bakłażany | 500 g |
papryczka chili czerwona | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
natka do podania |
sól | |
szczypiorek do dekoracji | |
dymka do podania | |
sezam do posypania |
Ta tradycyjna włoska przekąska świetnie sprawdza się na przyjęciach w ogrodzie.
Wymieszać posiekane chili, zmiażdżony czosnek, ocet, oliwę i ćwierć łyżeczki soli. Pokroić bakłażany na plastry i upiec na grillu lub w piekarniku (200 C, ok. 20 minut). Upieczone, gorące plastry bakłażana wymieszać z sosem. Odstawić na 5 minut, aby nasiąkły. Posypać dymką i sezamem przed podaniem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.