- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
oliwa extra vergine | 50 ml |
ocet balsamiczny | 100ml |
bakłażany | 500 g |
papryczka chili czerwona | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
natka do podania |
sól | |
szczypiorek do dekoracji | |
dymka do podania | |
sezam do posypania | |
Wymieszać posiekane chili, zmiażdżony czosnek, ocet, oliwę i ćwierć łyżeczki soli. Pokroić bakłażany na plastry i upiec na grillu lub w piekarniku (200 C, ok. 20 minut). Upieczone, gorące plastry bakłażana wymieszać z sosem. Odstawić na 5 minut, aby nasiąkły. Posypać dymką i sezamem przed podaniem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 5. Podział tuszy wołowej
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 9. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 10. Rosół Pho
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...