Bakłażany z granatami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany | 4 małe |
granaty | 1 |
oliwa | 4 łyżki |
ocet balsamiczny | 2 łyżki |
miód | 2łyżeczki |
koperek posiekany | |
natka pietruszki, posiekana | |
sól i pieprz |
Odrobina bałkańskiego aromatu z pewnością przyda się w trakcie leniwego, popołudniowego przyjęcia w ogrodzie.
Przekroić bakłażany na pół wzdłuż. Nagrzać piekarnik do 180 C. Skropić bakłażany oliwą, lekko posolić. Wstawić do piekarnika na 25 minut. Sprawdzić widelcem, czy są miękkie. Wyjąć ziarna z granatu. Wymieszać ocet z miodem i resztą oliwy. Polać bakłażany sosem, posypać pieprzem, ewentualnie dosolić. Posypać ziarenkami granatu i ziołami. Podawać ze świeżym, białym pieczywem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.