Bakłażany po bułgarsku

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bakłażany 3 średnie
oliwa 1/2 szklanki
mąka 1 szklanka
domowy sos pomidorowy 1 l
ocet balsamiczny 4 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
czubrica (opcjonalnie) 2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Umyć bakłażany i pokroić na podłużne plastry o grubości 1 cm. Posolić i odstawić na sicie na 30 minut. W tym czasie przygotować sos: zagotować w garnku domowy sos pomidorowy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, czubricę, cukier, sól i pieprz do smaku. Nagrzać piekarnik do 240 C. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Dużą płaską blachę wyłożyć pergaminem i posmarować oliwą. Plastry bakłażana panierować w mące i układać jedną warstwą na blasze. Skropić oliwą. Piec do lekkiego zrumienienia (nie mogą być brązowe, tylko złote). Przygotować prostokątne naczynie do zapiekania. Posiekać natkę. Dno naczynia posmarować oliwą. Układać w naczyniu plastry bakłażanów, przelewając sosem pomidorowy i przesypując natką. Sosu powinno być tyle, by zakrył bakłażany. W razie potrzeby można go nieco rozcieńczyć wodą. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190 C. Wstawić bakłażany i piec aż wchłoną płyn, a wierzch będzie leciutko przypieczony.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.