Umyć bakłażany i pokroić na podłużne plastry o grubości 1 cm. Posolić i odstawić na sicie na 30 minut. W tym czasie przygotować sos: zagotować w garnku domowy sos pomidorowy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, czubricę, cukier, sól i pieprz do smaku. Nagrzać piekarnik do 240 C. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Dużą płaską blachę wyłożyć pergaminem i posmarować oliwą. Plastry bakłażana panierować w mące i układać jedną warstwą na blasze. Skropić oliwą. Piec do lekkiego zrumienienia (nie mogą być brązowe, tylko złote). Przygotować prostokątne naczynie do zapiekania. Posiekać natkę. Dno naczynia posmarować oliwą. Układać w naczyniu plastry bakłażanów, przelewając sosem pomidorowy i przesypując natką. Sosu powinno być tyle, by zakrył bakłażany. W razie potrzeby można go nieco rozcieńczyć wodą. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190 C. Wstawić bakłażany i piec aż wchłoną płyn, a wierzch będzie leciutko przypieczony.
Bakłażany po bułgarsku
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany | 3 średnie |
oliwa | 1/2 szklanki |
mąka | 1 szklanka |
domowy sos pomidorowy | 1 l |
ocet balsamiczny | 4 łyżki |
natka pietruszki | 1 pęczek |
czosnek | 2 ząbki |
czubrica (opcjonalnie) | 2 łyżki |
sól i pieprz | do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.