Bajgle

  • Czas 45 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
woda 125 ml
mleko 125 ml
drożdże świeże 15 g
mąka pełnoziarnista pszenna 450g
sól 2 łyżeczki
stopione masło 30 g
jajko 1
oliwa do natłuszczenia miski
białko do smarowania
Żydowskie bułeczki w kształcie pierścieni można łatwo upiec w domu.

Z 4 łyżek podgrzanej wody z mlekiem przygotować zaczyn. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, zrobić wgłębienie, wlać zaczyn, resztę wody i mleka, żółtko oraz masło. Dodać pianę ubitą z białka i wyrobić ciasto (ok. 10 minut). Umieścić ciasto w natłuszczonej misce, przykryć i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie i podzielić na 20 części. Na podsypanej mąką stolnicy utoczyć z każdego kawałka ciasta wałek o długości ok 15 cm. Końce wałeczków zwilżyć woda i skleić, tworząc pierścienie. Przykryć wilgotna ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Zagotować wodę w dużym rondlu. Zmniejszyć płomień. Wkładać porcjami bajgle i obgotowywać je ok 15 sekund aż spęcznieją. Wyjmować bajgle w rondla łyżą cedzakową, osączać z nadmiaru wody i układać na natłuszczonej blasze. Posmarować każdy białkiem i posypać ziarnami. Piec 25-30 minut w temperaturze 220 C.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.